
Japanska trädgården

Välkommen ut i Vandringen- och stillhetens trädgård
Trädgården är det vinnande bidraget i en designtävling som utlystes under Designåret 2005. Yasuragi bjöd då in 8 stycken formgivare och
kreatörer att gestalta det yttre rummet på Yasuragi. En jury med olika kompetensområden tillsattes.
Bidraget som hette Vandringen- och stillhetens trädgård var det förslag som enligt juryn bäst skulle tillgodose verksamheten och gästerna på Yasuragi.
Trädgården är ritad av NOD, Naturorienterad design i samarbete med konst- professor Gunilla Bandolin. Det ursprungliga förslaget innehåller fler delar än det vi i dag kan se och förhoppningsvis skall trädgården med åren kunna utvecklas i alla dess delar. Designen av trädgården utgår från den befintliga naturen.
Det japanska order Yasuragi, kan översättas med den utandning man gör när släpper taget och verkligen slappnar av. Och var kan man bäst uppnå detta sinnestillstånd om inte i naturen. Vår förhoppning är att trädgården skall vara en förlängning av den övriga verksamheten och det vi vill ge till er, våra gäster. Nämligen en möjlighet att koppla av och bli lite mer av sig själv. Vi vet alla vilken positiv inverkan naturen har på vår hälsa och vårt välbefinnande, så för oss var det en självklar utveckling att gå utanför husets väggar och skapa en plats för stillhet och reflektion även utomhus. I den japanska trädgårdsestetiken är det den orörda naturen som är den stora läromästaren. Målet är inte att efterlikna naturen, men att kondensera och abstrahera den för att ge plats för besökarens tolkning.
Platsen, Hasseludden, är en gammal äga som användes som sommarbostad med en grosshandlarvilla vid vattnet. LO köpte den och uppförde LO-skolan i början av 70-talet. Arkitekten som anlitades var japanen Yoji Kasajima och han ritade huset enligt Feng Shui, därav följer huset terrängen både i höjd- och sidled. Han var även mån om att spara så många träd som möjligt.
Nu önskar vi dig en fin och närvarande promenad i vår trädgård.
Vandra i stillhetens tecken, öppna dina sinnen och låt naturen omsluta dig.
Välkommen ut!
Du börjar vid utgången mot vattnet via hotellreceptionen.
1. Tallplatån
Som du ser här har växtligheten fått ett mer permanent uttryck i betongplattan, nästan som ett skuggspel. Kanske en reflektion över vilka spår vi lämnar efter oss på jorden eller alltings förgänglighet trots till synes bestående avtryck.
2. Serpentinvägen
Vi går nu ned mot Pausplatsen. Se den snirklande vägen ned som en möjlighet att dra ned på tempot och ta ett steg i taget helt närvarande med det som är här och nu.
Precis innan Pausplatsen ser du ett Magnoliaträd. Familjen Magnoliaceae består av omkring tio släkten, tillsammans omfattande ca 240 arter såväl städsegröna som lövfällande träd och buskar. Magnolior ger en urtidskänsla och vissa ser likadana ut som de gjorde för 50 miljoner år sedan.
3. Pausplatsen
Framför dig ser du Månporten. Den är tillverkad av flätad salix. Stanna upp en stund, sätt dig på bänken och ta några djupa andetag. Porten här är en symbol för hur vi rör oss från en värld till en annan. Vad vill du lämna bakom dig? Vilken är din riktning i livet? Ett tema inom den japanska konsten som annars oftast utgörs av en gångstig eller en bro. Gångstenarna är en symbol för vår resa genom livet. En större sten uppmanar oss att stanna med båda fötterna och ta in omgivningen. Gå på stenarna, ej emellan.
4. Ek- och tallrummet
Alldeles efter Månporten, snett upp till vänster, finns ek- och tallrummet. Här kan du slå dig ned på en av stenarna och låta dig omslutas av grenarna. Inom den japanska estetiken finns ett uttryck som heter Ma, enkelt uttryckt är det mellan- rummet eller tomrummet runt ett objekt. Särskilt intressant blir detta när det går att upptäcka en konstnärlig form inte i första hand hos det fysiska objektet utan
i just det tomrum som omger det eller som kan upptäckas mellan två eller flera objekt. Sitt gärna här en stund och se vad du kan se/upptäcka i naturen, mellan grenarna.
5. Vattnet
Vatten i en trädgård skapar ljud och reflexer. Vatten som element är rörlighet och frihet, som påminner oss om tidens obevekliga gång. Vatten är också en påminnelse om rörelsen mot det större havet, mot oceanen, mot evigheten. Ett buddistiskt ordspråk säger: ”Lär detta av vatten; högljutt plaskar bäcken, men oceanens djup är stilla.”
6. Stenfloden
Vatten i sin stilla form. Den tysta floden som varar för evigt. Stå alldeles stilla och iaktta vad som rör sig inom dig. Ser ni utblicken mot den vackra tallen som bevarats och framhävts genom att man tagit bort omgivande växtlighet. En del av konsten är att skapa en blick för det naturligt vackra som redan finns på platsen och sedan förfina, framhäva detta. Något att kan tänka på om man har en egen trädgård hemma, japansk eller inte. Det är bara att träna sitt öga.
7. Rundillen
Rundillen är ritad av Gunilla Bandolin som bland annat även skapat Observatorium på Sickla Udde och några av de skulpturer som står i Södra länken. Rundillen riktar koncentrationen inåt och vertikalt: mot himmelen
och mot jorden. En plats där himmel och jord möts.
Här på det stora trädäcket har vi ibland aktiviteter som qi gong eller yoga. Företag som kommer till Yasuragi för att ha möte väljer gärna att träffas här för ett mingel eller liknande och det händer att vi har en och annan vigsel här på Rundillen, där himmel och jord möts.
Runt rundillen finns en rund stenträdgård. Ovanligt. En stenträdgård består av grupper med udda antal stenar 3-5-7 är vanligt och man kan aldrig se alla stenar samtidigt.
Upptäck vägen tillbaka, se samma saker men i ett nytt perspektiv.

”Sitting quietly, doing nothing, spring comes, and grass grows by itself.”
(Zen saying)
Möten & Grupper
Inviduella bokningar
Yasuragi Hasseludden AB ©2025