SPA OCH DESS URSPRUNG

Begreppet "spa" härstammar från det latinska uttrycket "Salus Per Aquam," vilket betyder "hälsa genom vatten." Det finns även en kurort i Belgien som heter just Spa. Människan har alltid haft en nära relation till vatten och dess både renande och lugnande effekt.I olika kulturer runt om i världen har man utvecklat olika sätt att njuta av vattnets välgörande effekter. Ordet spa som det ofta används i dag lanserades av amerikanerna i slutet av 1970-talet och i Sverige har vi använt ordet sedan tidigt 1990-tal. Sveriges första spahotell, vad Selma Spa som öppnades redan 1991. Idag representerar "spa" inte bara platser där man tar hälsobringande bad utan också anläggningar som fokuserar på övergripande välbefinnande och skönhet. Spa-kulturen har blivit en global företeelse som kombinerar traditionella metoder med moderna tekniker för avkoppling och hälsa. Många åker gärna på en spadag eller spaweekend för att återfå sin energi och använda vattnets välgörande egenskaper för återhåmtning.

Romerska bad
Romarna var kända för sina offentliga bad, och badkultur var en viktig del av det romerska samhället.Romarna kunde tillbringa en dag eller mer i badhuset med tvagning massage och oljeinpackningar. De åt och drack, badade och skvallrade. Alla badade, från kejsare till slavar. Badhusen var avgiftsbelagda men summan var symbolisk. Kvinnor betalade – av okänd anledning – dubbelt så mycket som män. Barn och slavar gick in gratis. Romarnas badinrättningar var ofta påkostade och inkluderade varma och kalla bad, ångbad och andra faciliteter.

Ottomanska hamam
I den ottomanska kulturen utvecklades hamamer eller hamam-badhus, där människor kunde njuta av vattenbehandlingar och sociala interaktioner. Dessa hamamer hade likheter med de romerska baden.

Europeisk tradition
Under medeltiden fortsatte badtraditionen i Europa, med vissa platser som hade termiska källor som blev kända för sina helande egenskaper. Människor reste till dessa platser för att bada och förväntade sig hälsofördelar. Under 1600- och 1700-talet drack man kallt mineralvatten vilket man kallade ”att dricka brunn”, och man åkte gärna till de kända kurorterna Baden-Baden i Tyskland, Karlsbad i Tjeckien, Medevi och Ramlösa. Många svenska källor blev heliga, s.k. korskällor. Läkaren Urban Hjärne klassificerade brunnsvattnen i Sverige efter att ha lärt sig detta av balneologer i Europa.

1700-talet och 1800-talet
Under 1700- och 1800-talen ökade intresset för hälsoresor och kurorter. Platser med naturliga källor och helande vatten blev populära resmål. Termen "spa" användes alltmer för att beskriva platser som erbjöd hälsofrämjande behandlingar.

Modern spakultur
Spaindustrin har fortsatt att utvecklas under 1900-talet och framåt. Moderna spa erbjuder en bred variation av behandlingar, inklusive massage, aromaterapi, ansiktsbehandlingar och olika former av vattenbehandlingar.

Japansk badkultur
Och så har vi den spakultur som ligger oss närmast om hjärtat. Den japanska badtradtionen har en lång historia och är djupt rotad i landets traditioner och filosofier om hälsa och välbefinnande. Med landets många naturligt varma källor ute i naturen är det inte konstigt att japanerna, som med så mycket annat, gjort en konstform av att tvaga sig och bada.
LÄS MER OM JAPANSK BADKULTUR HÄR