Soja, rå fisk, alger och risbollar. Det låter kanske inte så upphetsande gott. Ändå näst intill beroendeframkallande. Sushi är inte bara snabbmat för stressade storstadsbor, det är också lyxmat för finsmakare. Men visste du att sushi inte är den råa fisken.
Att ta med en sushilåda hem till middag är för många en självklarhet även i vårt land. Lika självklart bjuds du på sushi och sashimi i olika varianter, vilka är en del av de otaliga smårätter som serveras under en japansk festmåltid.
Sushi är dock inte som många tror, den råa fisken. Det är det vinägersmaksatta riset. Fiskskivan är en extra energibonus. Sushi i sin ursprungliga form, så kallad funa-sushi, påminner om vår surströmming och var det då ett sätt att konservera fisken.
Denna traditionella maträtt har ätits i Japan i mer än 1300 år. Sushi, som vi är vana att äta den, började säljas som snabbmat redan på 1800-talet i gatustånd i Edo, nuvarande Tokyo. I den ursprungliga sushi recepten gjordes en maträtt med konserveringsmetod med fisken som påminner om surströmming. Man fyllde fisken med ångkokt ris och lät den ligga under press för att skapa ett vakuum. Fisken kunde få ligga i tre månader upp till 5 år. I slutet av 1940-talet började sushibarerna konkurrera ut gatustånden. I Europa fick sushi sitt genombrott under 1890- talet. Sverige fick sin första japanska restaurang 1973 i stockholm på krogen Seikoen. Några år efter öppnandet började de även servera sushi.
I Japan tar det traditionellt tio år att bli en riktigt bra sushikock. Det är inte förrän du gått många år som lärling som du själv får börja arbeta vi skärbrädan. Bara att lära sig skölja och koka riset kan ta upp till ett par år. Numera kan man dock på en något kortare tid gå i lära på Tokyo Sushi Academy. De tar emot studenter från hela världen. År 2007 var Sushi Tokyo Academy på turne i Europa för att sprida kunskap hur man bäst tillagar denna japanska nationalsymbol. Sushi-mästaren Ken Kawasumi och hans assistent Toru Nishida besökte då Yasuragi Hasseludden där alla kockarna fick en genomgång av hur man gör sushi efter alla konstens regler på japanskt vis.
Låt inte detta avskrämma dig från att göra din egen sushi och varför inte med svenska råvaror. Boken Boken “Sushi på svenska" (Prisma förlag) ger dig en bra instruktion i hur du tillagar olika sorters sushi med fisk från våra svenska vatten.
Och missa inte att prova sushin hos oss på spahotellet Yasuragi. LÄS MER OM VÅRA RESTAURANGER HÄR
Sushi - Det vinägersmaksatta riset, inte den råa fisken som många tror.
Wasabi - En ört som växer vilt eller odlas och är närmare släkt med brysselkål och broccoli än pepparrot. Den riktiga finsmakarwasabin odlas i ständigt rinnande vatten.
Uramaki - Noriarket på insidan och riset på utsidan. Kallas ibland för inside out.
Hosomaki - Motsatsen till uramaki med noriarket på utsidan och riset på insidan.
Chirashi-zushi - Riset ligger i botten med fiskskivor och räkorna omlott ovanpå. Passar bra som lunchlådan.
Nigiri - Bågformad munbit av ris med en nyskuren fiskskiva på toppen.
Kaitenband - Det typiskt rullande sushibandet där kocken står bakom och tillagar de läckra bitarna.
Omakase - En exklusiv sushi måltid där kocken bestämmer vad ska serveras.