Ryokan

Upplev det genuina Japan

En ryokan bör enligt sedvänja vara belägen i en vacker miljö, omgiven av naturen, men det som  främst kännetecknar en ryokan är dess närhet och tillgång till heta källor. I fokus står gästernas behov av återhämtning och vila, men i lika hög grad en mental reningsprocess med hjälp av dofter, synintryck, välbefinnande och meditation.

I Japan finns traditionella ryokan på landsbygden, vid kusten och även i storstäder som Kyoto och Tokyo, i princip över hela landet. Många av dem är familjeföretag som gått i arv från generation till generation. 

Att besöka en klassisk ryokan handlar om att uppleva det genuina Japan, dess kultur och traditioner. Här bor man i ett rum med stråmattor som kallas tatamigolv, badar i het källa furu, byter om till bomull badrock yukata och sover på en bäddmadrass futon direkt på golvet. Med den japanska omsorgen och gästfriheten välkomnas gästerna av värden, får hjälp med bagaget till rummet och en rundtur på anläggningen. Sen kan gästerna få allt från eftermiddagste till middag serverad i rummet. 

Ryokan Hanare på Yasuragi

Ryokan Hanare, inspirerad av japanska värdshus med anor från shogunernas tid. Att bo här är en upplevelse och lektion i japansk kultur, såsom den utövats i århundraden.

Historien om ryokan leder oss ända tillbaka till 1600-talet då japanska härskare, shogunerna, lät bygga ryokan, japanska värdshus, utmed vägen som ledde mellan huvudstaden (tokyo) och kejsarpalatset i Kyoto. En ryokan bör enligt sedvänja vara belägen i en vacker miljö, omgiven av naturens egna konstverk, men det som annars främst kännetecknar en ryokan är dess närhet och tillgång till heta källor. I fokus står gästernas behov av återhämtning och vila, men i lika hög grad en mental reningsprocess med hjälp av dofter, synintryck, välbefinnande och meditation. 

Traditionella ryokan hittar du över hela Japan-på landsbygden, vid kusten och även i storstäder som Kyoto och Tokyo. Många av dem är familjeföretag som gått i arv från generation till generation.

Tehus och Zentempel

Yasuragi har tre sviter i Ryokan-stil.  Ryokan Hanare, är den som är allra mest genuint japansk. Här upplever du något mer än bara en övernattning. Det är en upplevelse och lektion i japansk kultur, såsom den utövats i århundraden. För precis som i Japan är Ryokan på Yasuragi en plats där man bor, äter, badar och sover, en plats för besökare som önskar lämna vardagen bakom sig och uppleva avskildhet i en enkel, men exklusiv miljö. Till sin hjälp har gästerna en värd eller värdinna, Nakisan , som ser till att gästerna får något lite extra. Om man så önskar kan alla måltider serveras i sviten. Även individuellt anpassade behandlingar kan utföras på plats. Eller varför inte få ett personligt anpassat qi gong- eller yogapass i denna stillsamma miljö?

För arkitekturen i Ryokan Hanare står Kastrup Sjunnesson arkitekter som tidigare designat lunchrestaurangen, entren med nya förbindelsegången, karaokerummet, receptionen och den nya butiken på Yasuragi. Både Ulla Kastrup och Björn Sunnesson har under åren tillbringat många år i Japan där de bland annat studerat zenträdgårdar, tekultur och arkitektur.  

-Vår uppgift var att skapa samma känsla som i en japansk Ryokan, där arkitekturen är hämtad från japanska tehus, trädgårdar och zentempel. Vi har inspirerats av de fyra traditionella momenten vid en teceremoni-lugn, harmoni, renhet och respekt, berättar Ulla Kastrup.

En nära-golvet-upplevelse

Ryokan Hanare är nästan 130 kvm och består av två sovrum, ett större “vardagsrum” samt en egen badavdelning med bastu och varm källa både ute och inne. Att kliva in här är som att komma till en annan värld, den japanska världen. Ett japanskt rum får sin betydelse först när man träder in i det och upplever det med hela sin mänskliga gestalt, menar Ulla Kastrup. Det första du möts av, efter att ha bytt ytterskorna mot ett par mjuka tofflor, är den lilla japanska stenträdgården som symboliserar en traditionell japansk innergård omgiven av en öppen veranda.

-Vi lekte med tanken och skapade en innergård bestående av sju- som är ett symbolladdat tal-  björkstammar och fem stora stenar. Sedan har vi med bambujalusier markerat skillnaden mellan ute och inne. Så vi låtsas att det är utomhus. Jalusierna ramar in trädgården och skärmar av ljuset, beskriver Kastrup.

Den inre verandan leder i sin tur till de olika rummen och länkar samman avdelningarna i sviten. I centrum står vardagsrummet som används till såväl middagar som konferenser och sovplats. Här finns ett höj-och sänkbart bord med plats för åtta personer, naturligtvis sitter man på golvet, men designen är anpassad för oss västerlänningar med en nedsänkning i golvet för benen.

-Dimensionerna i Ryokan Hanare är skapade efter den sittande människan, den upplevelse man får när man som japanerna sitter nära golvet, berättar Ulla Kastrup.

Färgerna är inspirerade av naturmaterial som anknyter till den puts som används i japanska tehus. Golven är täckta av japanska tatamimattor, vävda av rishalmstrån. I Japan byggs rummen efter mattornas dimensioner- en enskild matta mäter 90x180cm-och ofta uppger man en bostads storlek i antalet tatamimattor snarare än kvadratmeter. 

Yin & Yang

Innanför vardagsrummet ligger de två sovrummen och sammanlagt finns här sovplats för åtta personer. Enligt japansk kultur ska rummen vara tomma på möbler, istället plockar man fram bord när det behövs eller rullar fram bäddmadrasser när det är sovdags. I Ryokan Hanare har man dock värnat om sovkvalitet med fasta duxsängar på plats. 

Rummen saknar konst på väggarna då man i Japan istället använder sig av en så kallad tokonoma, en alkov, där man väljer att visa upp ett konstverk för ett specifikt tillfälle eller årstid, exempelvis ett blomsterarrangemang. Arkitekterna har även medvetet undvikit alla former av symmetri.

-Symmetri undvikes, det är gudarnas verk. I vår värld är ingenting perfekt, inget är fulländat. Precis som Yin och Yang som ständigt strävar efter att uppnå balans, menar  Kastrup. 

Genom hela sviten utgörs ena väggen av stora fönsterpartier av rispapper som släpper in ett mjukt dagsljus från den yttre verandan. Annars går ljussättningen, i enlighet med japanska tehus, i dunkel dager, dock utan att skapa irritationsmoment. Här finns ljuskällor där det behövs.

Heta källor med utsikt

Det som utmärker en ryokan är tillgången till heta källor, Vilket osökt leder oss in till badrummet. I en blandning av svart skiffer och cederträ möts gästerna av genuin japansk badkultur.

-Ja, här finns klassiska tvättkar av trä och pallar för fyra personer. Vi har även installerat en dusch trots att det bryter mot traditionen. När du tvättat dig kliver du ner i det varma stenkaret, här kan flera bada samtidigt. Det finns också en bastu i anslutning till badrummet, berättar Ulla Kastrup.

Japan är fullt av heta källor varför man ofta hittar ryokan uppe i bergen. Därför har Yasuragi även byggt en hot tub på verandan för den som vill bada utomhus. Härifrån har gästerna en hänförande utsikt över den egna trädgården och slänten ner mot vattnet med Lidingö i horisonten.

Att besöka en klassisk ryokan handlar om att uppleva det genuina Japan, dess kultur och traditioner. Här bor du i ett rum med Tatamigolv (stråmattor), badar i Furo (het källa), byter om till yukata (badrock) och sover på en futon (bäddmadrass) direkt på golvet.

Så ta ett djupt andetag och låt den rogivande atmosfären hela din kropp och själ. Närmare Japan än så här kommer du inte utan att resa dit. BOKA RYOKAN HANARE PÅ YASURAGI HÄR