Hanami

Den rosa skyn

Inget är så japanskt som körsbärsblom. Traditionen med högtiden Hanami, “att titta på blommor”, är över tusen år gammal. Sakura, de japanska körsbärsträden, blommar ungefär två veckor om året. I Japan firas Hanami med en långsam promenad genom en allé av körsbärsträd eller med en utflykt i en park. Många tar tillfället i akt att titta noga på träden på håll, varifrån det ser ut som rosa moln, och riktigt nära för att se detaljerna hos en enstaka blomma.

Hela nationen är engagerad i förberedelserna för körsbärsblomsfirande av olika slag. Eftersom Japan, liksom Sverige, är ett långsträckt land blommar körsbärsträden på olika tider i olika delar av landet. Därför följer man inte bara väderleksutsikterna ivrigt utan också den karta över blomningstiden som meteorologerna presenterar varje dag. Den kallas Körsbärsblomsfronten och var den befinner sig är av riksintresse.

Det finns över 300 olika varianter av körsbärträd. De skiljer sig åt både vad gäller storlek, blommornas färg och deras form. Det finns träd som blir upp till 10 meter höga och olika träd med blommor från skiraste vitt via rosa till djupaste rött. En del har enkla blomblad, andra mångdubbla. Den svenske Linnélärjungen Carl Peter Thunberg, som vistades i Japan år 1775-1776, lär vara den förste som importerade sticklingar av japanskt körsbär till Europa.

Körsbärsblom är i Japan sinnebilden för den bitterljuva insikten: att livet är kort. På samma sätt som deras blomning, är själva livet osäkert. Det kan ta slut när det är som vackrast. Insikten om att livet är förgängligt är ett grundläggande drag i japansk livsfilosofi och i buddhismen. Den som står på höjden av framgång, av skönhet, av ungdom kommer en dag att förlora allt och dö.